ponedjeljak, 28. siječnja 2008.

Promuklost - što je promuklost i kako se liječi?

Promuklost

Promuklost je opći pojam kojim se opisuje promjena glasa, a uzroci promuklosti mogu biti različiti. Dok ne govorimo već samo diše-mo, glasnice su razmaknute i ne proizvode zvuk. Prilikom govora, glasnice se sasvim približe jedna uz drugu, a zrak koji izlazi iz pluća uzrokuje njihovu vibraciju i one tada proizvode zvuk. Ako je iz bilo kojeg razloga potpuno približavanje glasnica onemogućeno, dolazi do promjene glasa i tada govorimo
o promuklosti.
Premda uzroci promuklosti mogu biti brojni, promuklost je najčešće posljedica akutnog laringitisa ili akutne upale grkljana. Upala grkljana uglavnom se javlja kao samostalna bolest, ali može se javiti i kao popratna bolest kod drugih zaraznih bolesti. Do upale grkljana dolazi zbog oteknuća sluznice grkljana, a što može biti posljedica obične prehlade, virusne infekcije gornjih dišnih puteva ili pak dugo trajnog govora i vikanja.

Kod obične upale grkljana, glas postaje hrapav, promukao i tiši. Simptomi upale su osjećaj suhoće, pečenja ili grebenja u grlu te podražaj na kašalj i suhi kašalj. Budući da je kod upale grkljana sluznica otečena, oteknuće onemogućava potpuno približavanje glasnica prilikom govora, a što uzrokuje promjenu glasa i promuklost. Upalu grkljana, a samim time i promuklost. može uzrokovati i nagla promjena temperature, hladnoća i prehlada, pa čak i prašina i dim.
Osim akutne upale grkljana koja uglavnom brzo i sama od sebe prolazi, postoji i kronična upala grkljana. Kronična upala grkljana je zapravo zanemarena i slabo liječena akutna upala. Najčešće se javlja kod stalno prehlađenih osoba, onih koji nimalo ne štede svoj glas, osoba koje iz profesionalnih razloga često naprežu glasnice kao i kod teških pušača. Posljedica kronične upale grkljana je duža promuklost, a koja je najčešće uzrok nastanka čvorića ili polipa na glasnicama.
Kod starijih ljudi uzrok promuklosti često je želučani refluks tj. vraćanje želučane kiseline putem jednjaka i iritiranje glasnica. Osim toga. uzrok promuklosti mogu biti i ciste, lezije, degenerativne promjene pa čak i tumor.

Liječenje promuklosti
Promuklost je neugodna, ali najčešće bezopasna bolest koja se u velikom broju slučajeva lako liječi. Liječenje promuklosti ovisi o uzroku, ali uglavnom pomaže štednja glasa. Ipak, da bi se izbjegle moguće komplikacije, promuklost ne treba zanemariti. Promuklost uzrokovanu gripom ili prehladom možemo liječiti antisepticima i analgeticima koje nudi klasična medicina, a u prirodi možemo pronaći široku paletu blagotvornih biljnih lijekova koji kod promuklosti djeluju brzo i učinkovito. Budući da je važno da sluznica grla bude vlažna, u slučaju promuklosti treba uzimati mnogo tekućine i vlažiti zrak u prostoru nekim ovlaživačem ili zdjelicama vode smještenima pokraj izvora topline. Međutim, najvažnije je u slučaju promuklosti ograničiti aktivnosti grkljana i odmarati glas. Odmarati glas ne znači šaptati već šutjeti, jer i šaptanje je aktivnost pri kojoj glasnice i grkljan ne miruju.
Kod promuklosti koja traje duže od 2-3 tjedna, a nema očiti uzrok i nije uzrokovana prehladom ili gripom, ili ako potpuni gubitak glasa traje duže od nekoliko dana, neophodno je odmah posjetiti otorinolaringologa. Jer, promuklost može biti znak i nekih težih oboljenja grla, a što se bolest ranije otkrije, lakše se liječi.

Recepte za liječenje promuklosti možete pronaći u Magazinu Ljekovite biljke br.32. ( listopad 2006. )

2 komentara:

Unknown kaže...

Ovdje možete naći koristan članak vezan za pojavu gastritisa.

Sonia Davidoff kaže...

Ima vec godinu dana da sam izgubila miris skoro potpuno a sada gubim i glas,promuklost je izrazena ali i sluznica grla je suha.Bila sam dva puta kod specijaliste ali su mi dali lijekove medutim ponovno je isto.Sto je u pitanju ,neznam?! Sto vi mislite,jos moram izvaditi krv i pregled nosa?!