srijeda, 9. siječnja 2008.

Ljekovite biljke

Kao izvor najrazličitijih tvari, biljke su čovjeku uvijek bile potrebne. Iako je uporaba često bila pravo pustošenje, a uništavanje šuma i zelenih površina najrazornija akcija čovjeka u odnosu na biljni svijet, bilje će uvijek imati važno mjesto u životu čovjeka.

Znate li da ...
... povijest liječenja biljem datira od prije 16000 godina, od plemena lovaca-skupljača, koja su znanja o bilju skupljala na temelju pokušaja i pogrešaka?
... je Kina zemlja s najdužom neprekinutom tradicijom biljne medicine?
... su stari Babilonci 3000. godine prije Krista izrađivali biljne tablete sa glinom?
... je Pitagora u 6. st. prije Krista osnovao školu koja je podučavala i liječenje biljem?
... su biljke moćni lijekovi, a njihove aktivne tvari, izolirane i sintetizirane, čine osnovu mnogih suvremenih lijekova, od aspirina do morfija?
... kozmetička uporaba bilja datira od prije 7000 godina, od ranih plemena oko Nila, koja su bojila svoje mrtve biljnim bojama kako bi sačuvala tijelo i učinila ga privlačnijim za podzemni svijet?
... je u 2. st. naše ere rimski liječnik Galen zapisao recept prve biljne kreme za lice, a recept čini osnovu svih današnjih dnevnih krema?
... većina industrijski proizvedene "prirodne kozmetike" sadrži sintetičke konzervanse, a koji se smatraju krivcima za trećinu svih alergija na kozmetička sredstva?
... uporaba bilja u kuhinji datira od prije 50000 godina, kada se neko bilje, smatraju arheolozi, upotrebljavalo kao začin?
... je u 1. st. naše ere rimski sladokusac Apicije napisao prvu kuharicu o uporabi bilja u kulinarstvu?
... je salata kralja Henrika VIII sadržavala listove, pupoljke, cvjetove i korijenje više od 50 raznih biljaka?
... su Rimljani tradicionalno završavali svoje gozbe malim kolačićima od anisa kako bi potakli i poboljšali probavu?

Bilje danas ponovno pobuđuje veliko zanimanje. Raste svuda oko nas, lako ga je uzgajati i preraditi, nije opasno za okoliš, a što je najvažnije - mnogo manje šteti od mnogih umjetnih sastojaka, a koje nalazimo u skoro svim lijekovima, kozmetičkim preparatima i tvorničkoj hrani.

Nema komentara: