četvrtak, 10. siječnja 2008.

Biljem protiv pušenja

Štetnost pušenja svima je dobro poznata. Od 1,3 milijarde aktivnih pušača, koliko ih trenutno ima u svijetu, teško da postoji i jedan koji nije barem jednom poželio odbaciti cigarete. To nažalost nije uvijek tako jednostavno, pogotovo ne za one osobe koje su započele s pušenjem vrlo rano, u mladenačkoj dobi ili čak još ranije. Međutim, najveću pogrešku koju pušač može zaista počiniti je da odustane od ideje o prestanku pušenja. Statistika govori da je svakom pušaču u prosjeku potrebno čak 5-8 pokušaja prije nego što uspije prestati pušiti. Osim što podrška u odvikavanju od pušenja stiže i iz biljnog svi¬jeta, uz nekoliko savjeta, sljedeći bi pokušaj mogao biti uspješan.

Važnost pravog trenutka
Od izuzetne je važnosti odabrati pravi trenutak za prestanak pušenja. To svakako mora biti razdoblje u kojemu na privatnom i poslovnom planu vlada što veći mir i stabilnost. Pritom je dobro obilježiti na kalendaru dan od kojega želimo započeti novi život, bez dima cigareta.
Miris svježine umjesto smrada cigarete
Svježi zrak uvelike pomaže pri ustrajanju na donesenoj odluci o prestanku pušenja. Mirisne zavjese, aroma-lampice kao i vrećice napunjene mirisnim biljem i raspoređene po stanu čine prava čuda. Želja za pušenjem manja je kad shvatimo kako je lijepo riješiti se smrada cigareta.
Promjena starih navika i uvođenje novih rituala
Da bi se izbjegla stara rutina, umjesto cigarete poslije jela može se uvesti lagana šetnja bez da se sa sobom ponesu cigarete. Ritual ispijanja kave treba zamijeniti pijenjem čaja, a tko je primjerice navikao pušiti u autu, može se na neko vrijeme preorijentirati na javni prijevoz. Mogućnosti promjena su neograničene.
Znanstvena istraživanja su pokazala...
Mnogi pušači su ponosni kad smanje dnevni broj popušenih cigareta jer vjeruju kako im manja količina nikotina ne škodi. Međutim, takvo razmišljanje je zabluda.
Norveški Institut za javno zdravstvo proveo je istraživanje na 43.000 pušača s malim brojem popušenih cigareta dnevno i dokazao da je rizik od krvožilnih bolesti i raka pluća kod osoba koje popuše dnevno 1-4 cigarete čak pet puta veći nego kod nepušača.

Štednja novca
Novac koji bi se potrošio na cigarete može se svaki dan odvajati na stranu, te na kraju mjeseca ili svaka tri mjeseca prebrajati. Rezultat bi mogao biti zapanjujući. Naime, svatko tko puši 20 cigareta na dan uštedjet će najmanje 4.000 kuna na godinu, 40.000 kuna za 10 godina...
Izbjegavanje kriza
Tijekom prva dva tjedna prestanka pušenja svakako treba izbjegavati situacije koje bi mogle izazvati krizu. Tako se u ovom razdoblju preporuča kloniti se alkohola i zabava na kojima se puši. Kasnije, kad organizam prevlada krizu odvikavanja, više nismo toliko podložni iskušenjima.
Jeste li znali
...svaka cigareta gori 12 minuta i cijelo vrijeme zagađuje zrak.
...dim koji ide u zrak ima veću koncentraciju štetnih tvari od dima koji uvlači pušač.
...osobe koje puše jednu kutiju na dan imaju 50% veću učestalost hospitalizacije i izostanka s posla. ...čak jedna ili dvije cigarete mogu uzrokovati povišenje krvnog tlaka, ubrzanje puIsa i smanjenu cirkulaciju krvi u organizmu.
...srce pušača u prosjeku kuca s 10-20 otkucaja u minuti brže od srca nepušača.
...koncentracija štetnih sastojaka iz nikotina u prethodno zadimljenoj prostoriji čak i nakon dva sata prozračivanja još uvijek je iznad dopuštene granice.
...ženski i dječji organizam sporije razgrađuje nikotin pa ista količina dima više šteti zdravlju žene i djeteta nego zdravlju muškarca.
...vozači pušači uzrokuju veći broj prometnih nesreća od vozača nepušača.

Nema komentara: