ponedjeljak, 28. siječnja 2008.

Promuklost - što je promuklost i kako se liječi?

Promuklost

Promuklost je opći pojam kojim se opisuje promjena glasa, a uzroci promuklosti mogu biti različiti. Dok ne govorimo već samo diše-mo, glasnice su razmaknute i ne proizvode zvuk. Prilikom govora, glasnice se sasvim približe jedna uz drugu, a zrak koji izlazi iz pluća uzrokuje njihovu vibraciju i one tada proizvode zvuk. Ako je iz bilo kojeg razloga potpuno približavanje glasnica onemogućeno, dolazi do promjene glasa i tada govorimo
o promuklosti.
Premda uzroci promuklosti mogu biti brojni, promuklost je najčešće posljedica akutnog laringitisa ili akutne upale grkljana. Upala grkljana uglavnom se javlja kao samostalna bolest, ali može se javiti i kao popratna bolest kod drugih zaraznih bolesti. Do upale grkljana dolazi zbog oteknuća sluznice grkljana, a što može biti posljedica obične prehlade, virusne infekcije gornjih dišnih puteva ili pak dugo trajnog govora i vikanja.

Kod obične upale grkljana, glas postaje hrapav, promukao i tiši. Simptomi upale su osjećaj suhoće, pečenja ili grebenja u grlu te podražaj na kašalj i suhi kašalj. Budući da je kod upale grkljana sluznica otečena, oteknuće onemogućava potpuno približavanje glasnica prilikom govora, a što uzrokuje promjenu glasa i promuklost. Upalu grkljana, a samim time i promuklost. može uzrokovati i nagla promjena temperature, hladnoća i prehlada, pa čak i prašina i dim.
Osim akutne upale grkljana koja uglavnom brzo i sama od sebe prolazi, postoji i kronična upala grkljana. Kronična upala grkljana je zapravo zanemarena i slabo liječena akutna upala. Najčešće se javlja kod stalno prehlađenih osoba, onih koji nimalo ne štede svoj glas, osoba koje iz profesionalnih razloga često naprežu glasnice kao i kod teških pušača. Posljedica kronične upale grkljana je duža promuklost, a koja je najčešće uzrok nastanka čvorića ili polipa na glasnicama.
Kod starijih ljudi uzrok promuklosti često je želučani refluks tj. vraćanje želučane kiseline putem jednjaka i iritiranje glasnica. Osim toga. uzrok promuklosti mogu biti i ciste, lezije, degenerativne promjene pa čak i tumor.

Liječenje promuklosti
Promuklost je neugodna, ali najčešće bezopasna bolest koja se u velikom broju slučajeva lako liječi. Liječenje promuklosti ovisi o uzroku, ali uglavnom pomaže štednja glasa. Ipak, da bi se izbjegle moguće komplikacije, promuklost ne treba zanemariti. Promuklost uzrokovanu gripom ili prehladom možemo liječiti antisepticima i analgeticima koje nudi klasična medicina, a u prirodi možemo pronaći široku paletu blagotvornih biljnih lijekova koji kod promuklosti djeluju brzo i učinkovito. Budući da je važno da sluznica grla bude vlažna, u slučaju promuklosti treba uzimati mnogo tekućine i vlažiti zrak u prostoru nekim ovlaživačem ili zdjelicama vode smještenima pokraj izvora topline. Međutim, najvažnije je u slučaju promuklosti ograničiti aktivnosti grkljana i odmarati glas. Odmarati glas ne znači šaptati već šutjeti, jer i šaptanje je aktivnost pri kojoj glasnice i grkljan ne miruju.
Kod promuklosti koja traje duže od 2-3 tjedna, a nema očiti uzrok i nije uzrokovana prehladom ili gripom, ili ako potpuni gubitak glasa traje duže od nekoliko dana, neophodno je odmah posjetiti otorinolaringologa. Jer, promuklost može biti znak i nekih težih oboljenja grla, a što se bolest ranije otkrije, lakše se liječi.

Recepte za liječenje promuklosti možete pronaći u Magazinu Ljekovite biljke br.32. ( listopad 2006. )

četvrtak, 10. siječnja 2008.

Biljem protiv pušenja

Štetnost pušenja svima je dobro poznata. Od 1,3 milijarde aktivnih pušača, koliko ih trenutno ima u svijetu, teško da postoji i jedan koji nije barem jednom poželio odbaciti cigarete. To nažalost nije uvijek tako jednostavno, pogotovo ne za one osobe koje su započele s pušenjem vrlo rano, u mladenačkoj dobi ili čak još ranije. Međutim, najveću pogrešku koju pušač može zaista počiniti je da odustane od ideje o prestanku pušenja. Statistika govori da je svakom pušaču u prosjeku potrebno čak 5-8 pokušaja prije nego što uspije prestati pušiti. Osim što podrška u odvikavanju od pušenja stiže i iz biljnog svi¬jeta, uz nekoliko savjeta, sljedeći bi pokušaj mogao biti uspješan.

Važnost pravog trenutka
Od izuzetne je važnosti odabrati pravi trenutak za prestanak pušenja. To svakako mora biti razdoblje u kojemu na privatnom i poslovnom planu vlada što veći mir i stabilnost. Pritom je dobro obilježiti na kalendaru dan od kojega želimo započeti novi život, bez dima cigareta.
Miris svježine umjesto smrada cigarete
Svježi zrak uvelike pomaže pri ustrajanju na donesenoj odluci o prestanku pušenja. Mirisne zavjese, aroma-lampice kao i vrećice napunjene mirisnim biljem i raspoređene po stanu čine prava čuda. Želja za pušenjem manja je kad shvatimo kako je lijepo riješiti se smrada cigareta.
Promjena starih navika i uvođenje novih rituala
Da bi se izbjegla stara rutina, umjesto cigarete poslije jela može se uvesti lagana šetnja bez da se sa sobom ponesu cigarete. Ritual ispijanja kave treba zamijeniti pijenjem čaja, a tko je primjerice navikao pušiti u autu, može se na neko vrijeme preorijentirati na javni prijevoz. Mogućnosti promjena su neograničene.
Znanstvena istraživanja su pokazala...
Mnogi pušači su ponosni kad smanje dnevni broj popušenih cigareta jer vjeruju kako im manja količina nikotina ne škodi. Međutim, takvo razmišljanje je zabluda.
Norveški Institut za javno zdravstvo proveo je istraživanje na 43.000 pušača s malim brojem popušenih cigareta dnevno i dokazao da je rizik od krvožilnih bolesti i raka pluća kod osoba koje popuše dnevno 1-4 cigarete čak pet puta veći nego kod nepušača.

Štednja novca
Novac koji bi se potrošio na cigarete može se svaki dan odvajati na stranu, te na kraju mjeseca ili svaka tri mjeseca prebrajati. Rezultat bi mogao biti zapanjujući. Naime, svatko tko puši 20 cigareta na dan uštedjet će najmanje 4.000 kuna na godinu, 40.000 kuna za 10 godina...
Izbjegavanje kriza
Tijekom prva dva tjedna prestanka pušenja svakako treba izbjegavati situacije koje bi mogle izazvati krizu. Tako se u ovom razdoblju preporuča kloniti se alkohola i zabava na kojima se puši. Kasnije, kad organizam prevlada krizu odvikavanja, više nismo toliko podložni iskušenjima.
Jeste li znali
...svaka cigareta gori 12 minuta i cijelo vrijeme zagađuje zrak.
...dim koji ide u zrak ima veću koncentraciju štetnih tvari od dima koji uvlači pušač.
...osobe koje puše jednu kutiju na dan imaju 50% veću učestalost hospitalizacije i izostanka s posla. ...čak jedna ili dvije cigarete mogu uzrokovati povišenje krvnog tlaka, ubrzanje puIsa i smanjenu cirkulaciju krvi u organizmu.
...srce pušača u prosjeku kuca s 10-20 otkucaja u minuti brže od srca nepušača.
...koncentracija štetnih sastojaka iz nikotina u prethodno zadimljenoj prostoriji čak i nakon dva sata prozračivanja još uvijek je iznad dopuštene granice.
...ženski i dječji organizam sporije razgrađuje nikotin pa ista količina dima više šteti zdravlju žene i djeteta nego zdravlju muškarca.
...vozači pušači uzrokuju veći broj prometnih nesreća od vozača nepušača.

srijeda, 9. siječnja 2008.

Ljekovite biljke

Kao izvor najrazličitijih tvari, biljke su čovjeku uvijek bile potrebne. Iako je uporaba često bila pravo pustošenje, a uništavanje šuma i zelenih površina najrazornija akcija čovjeka u odnosu na biljni svijet, bilje će uvijek imati važno mjesto u životu čovjeka.

Znate li da ...
... povijest liječenja biljem datira od prije 16000 godina, od plemena lovaca-skupljača, koja su znanja o bilju skupljala na temelju pokušaja i pogrešaka?
... je Kina zemlja s najdužom neprekinutom tradicijom biljne medicine?
... su stari Babilonci 3000. godine prije Krista izrađivali biljne tablete sa glinom?
... je Pitagora u 6. st. prije Krista osnovao školu koja je podučavala i liječenje biljem?
... su biljke moćni lijekovi, a njihove aktivne tvari, izolirane i sintetizirane, čine osnovu mnogih suvremenih lijekova, od aspirina do morfija?
... kozmetička uporaba bilja datira od prije 7000 godina, od ranih plemena oko Nila, koja su bojila svoje mrtve biljnim bojama kako bi sačuvala tijelo i učinila ga privlačnijim za podzemni svijet?
... je u 2. st. naše ere rimski liječnik Galen zapisao recept prve biljne kreme za lice, a recept čini osnovu svih današnjih dnevnih krema?
... većina industrijski proizvedene "prirodne kozmetike" sadrži sintetičke konzervanse, a koji se smatraju krivcima za trećinu svih alergija na kozmetička sredstva?
... uporaba bilja u kuhinji datira od prije 50000 godina, kada se neko bilje, smatraju arheolozi, upotrebljavalo kao začin?
... je u 1. st. naše ere rimski sladokusac Apicije napisao prvu kuharicu o uporabi bilja u kulinarstvu?
... je salata kralja Henrika VIII sadržavala listove, pupoljke, cvjetove i korijenje više od 50 raznih biljaka?
... su Rimljani tradicionalno završavali svoje gozbe malim kolačićima od anisa kako bi potakli i poboljšali probavu?

Bilje danas ponovno pobuđuje veliko zanimanje. Raste svuda oko nas, lako ga je uzgajati i preraditi, nije opasno za okoliš, a što je najvažnije - mnogo manje šteti od mnogih umjetnih sastojaka, a koje nalazimo u skoro svim lijekovima, kozmetičkim preparatima i tvorničkoj hrani.