nedjelja, 25. svibnja 2008.

Proljetna kura - Liječenje biljem

Sirup od proljetnih izbojaka bora, jele i smreke

Mladi proljetni izbojci bora (Pinus sylvestris), jele (Abies alba) i smreke (Picea abies) "čiste krv", pospješuju bolji rad bubrega i je­tre, pomažu kod gotovo svih bolesti dišnih organa te bolesti kostiju i zglobova, a izvrstan su izvor vitamina C.

1 kg mladih izbojaka • l kg šećera

U široku staklenku u slojevima složiti mlade izbojke i šećer, a slaganje završiti slojem šećera. Staklenku staviti na sunce ili na suncem obasjanu prozorsku dasku, te ostaviti da odstoji sve dok se šećer ne rastopi. Uzimati 2-3 puta na dan po 1 žlicu sirupa, po želji umiješanog u čaj.



Sirup od maslačka

Maslačak (Taraxacum officinale) čsti krv, pospješuje bolji rad bubrega i jetre, te pomaže kod reume, artri­tisa i gihta.

200 g cvjetova maslačka s peteljkama • 2 limuna

1,5 l kipuće vode l kg šećera ili meda

Usitnjene svježe cvjetove i pete­ljke maslačka preliti kipućom vo­dom, dodati limun narezan na plo­ške te lagano kuhati 30-40 minuta. Tekućinu procijediti, umiješati šćer ili med, te lagano kuhati još 10-15 minuta. Uzimati 3-4 puta na dan po 1 žlicu.


Sirup od koprive

Kopriva (Urtica dioica) čisti i jača krv, pomaže kod slabokrvnosti, pospje­šuje cjelokupnu izmjenu tvari te po­maže kod reume, artritisa, gihta i po­većane prostate.

250 g listova koprive

1,5 l kipuće vode l kg šećera ili meda

Svježe listove koprive samljeti ili si­tno narezati, te preliti kipućom vo­dom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procijediti, a koprivu dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3-4 puta na dan po 1 žlicu.



Sirup od medvje
đeg luka

Medvjeđi luk ili crijemuš (Allium ursinum) čisti krv, pospješuje bolji rad bu­brega i jetre, te jača oslabljeni organizam.

200 g medvjeđeg luka • 1,5 l hladne vode • l kg šećera ili meda

Svježi medvjeđi luk s lukovicom samljeti ili sitno narezati, te preliti hla­dnom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procije­diti, a medvjeđi luk dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3 puta na dan po 1 žlicu.


OSTATAK PROLJETNE KURE MOŽETE PRONAĆI U MAGAZINU LJEKOVITE BILJKE BR.15

1 komentar:

Zdravlje i Priroda kaže...

Super post http://zdravljeirecepti.blogspot.com/