Sirup od proljetnih izbojaka bora, jele i smreke
Mladi proljetni izbojci bora (Pinus sylvestris), jele (Abies alba) i smreke (Picea abies) "čiste krv", pospješuju bolji rad bubrega i jetre, pomažu kod gotovo svih bolesti dišnih organa te bolesti kostiju i zglobova, a izvrstan su izvor vitamina C.
1 kg mladih izbojaka • l kg šećera
U široku staklenku u slojevima složiti mlade izbojke i šećer, a slaganje završiti slojem šećera. Staklenku staviti na sunce ili na suncem obasjanu prozorsku dasku, te ostaviti da odstoji sve dok se šećer ne rastopi. Uzimati 2-3 puta na dan po 1 žlicu sirupa, po želji umiješanog u čaj.
Sirup od maslačka
Maslačak (Taraxacum officinale) čisti krv, pospješuje bolji rad bubrega i jetre, te pomaže kod reume, artritisa i gihta.
200 g cvjetova maslačka s peteljkama • 2 limuna
1,5 l kipuće vode l kg šećera ili meda
Usitnjene svježe cvjetove i peteljke maslačka preliti kipućom vodom, dodati limun narezan na ploške te lagano kuhati 30-40 minuta. Tekućinu procijediti, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati još 10-15 minuta. Uzimati 3-4 puta na dan po 1 žlicu.
Sirup od koprive
Kopriva (Urtica dioica) čisti i jača krv, pomaže kod slabokrvnosti, pospješuje cjelokupnu izmjenu tvari te pomaže kod reume, artritisa, gihta i povećane prostate.
250 g listova koprive
1,5 l kipuće vode l kg šećera ili meda
Svježe listove koprive samljeti ili sitno narezati, te preliti kipućom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procijediti, a koprivu dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3-4 puta na dan po 1 žlicu.
Sirup od medvjeđeg luka
Medvjeđi luk ili crijemuš (Allium ursinum) čisti krv, pospješuje bolji rad bubrega i jetre, te jača oslabljeni organizam.
200 g medvjeđeg luka • 1,5 l hladne vode • l kg šećera ili meda
Svježi medvjeđi luk s lukovicom samljeti ili sitno narezati, te preliti hladnom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procijediti, a medvjeđi luk dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3 puta na dan po 1 žlicu.
OSTATAK PROLJETNE KURE MOŽETE PRONAĆI U MAGAZINU LJEKOVITE BILJKE BR.15
1 komentar:
Super post http://zdravljeirecepti.blogspot.com/
Objavi komentar