nedjelja, 6. travnja 2008.

Režuha - proljetna kura za jetra i bubrege

Režuha ili livadna režuha (Cardamine pratensis) je trajna livadna biljka koja na vrhu stabljike nosi rahli grozd od 8-20 bijelih ili svjetloljubičastih cvjetova, ponekad s tamnijim žilama. Osim što čisti krv, režuha sadrži tvari koje potiču bolji rad jetra i bubrega. Stoga je i nutricionisti preporučaju kao osvježavajuću kuru za poboljšanje općeg stanja organizma. Cvjetovi i listovi režuhe mogu se u proljeće uzimati svježi kao dodatak salatama ili kao osvježavajući napitak, a osušena cijela biljka može se koristiti za pripremu čaja.
Osvježavajući napitak od režuhe: U električnoj miješalici umiješati 1,5 dl mlijeka, 1 neoguljenu jabuku, 1 oguljen limun, 3 oguljene naranče i 2 žlice usitnjenih svježih cvjetova i listova režuhe. Napitak uzimati 1 puta na dan tijekom 10-15 dana.
Ostale recepte za jetru i bubrege možete pronaći u MAGAZINU LJEKOVITE BILJKE

Trnina ili crni trn - pomoć pri mršavljenju

Trnina ili crni trn (Prunus spinosa)je trnovit grm visok od 1-3 metra, a u ožujku i travnju, još prije listanja, cvate mnogobrojnim bijelim cvjetovima. Cvjetovi i mladi listovi, a najviše cvjetovi, koriste se kao odlično sredstvo za čišćenje krvi, pražnjenje crijeva te izlučivanje znoja i mokraće.
Čaj od cvjetova trnine: 1 žličicu suhih cvjetova trnine preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti pokriveno da odstoji 5 minuta te procijediti. Čaj uzimati 2 puta na dan.
Recepte za pomoć pri mršavljenju možete pronaći u MAGAZINU LJEKOVITE BILJKE

Divlja maćuhica liječi akne

Divlja maćuhica (Viola tricolor) raste po njivama, po vrtovima i suhim travnjacima. Njezini cvjetovi, žuti, plavi, ljubičasti ili izmiješanih boja, javljaju se od početka proljeća do kraja ljeta, a slični su vrtnoj maćuhici, ali su mnogo manji. Cijela biljka sadrži neku tvar koja odlično djeluje na kožu te liječi akne. Kura se provodi tijekom 8 tjedana.
Čaj od divlje maćuhice: 1 žličicu usitnjene suhe maćuhice preliti sa 2,5 dl kipuće vode, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta, te procijediti. Čaj uzimati 2-3 puta na dan, a čajem se može ispirati i koža.
Ostale recepte za akne možete pronaći u MAGAZINU LJEKOVITE BILJKE